TARINAMME

Mistä kaikki alkoi?
Tan Minhin yksinhuoltajanaisten ryhmä perustettiin vuonna 1996 kun suomalainen kansalaisjärjestö Devaid (sittemmin liitetty Ympäristö ja Kehitys ry:hyn) yhteistyössä Vietnam-seuran kanssa aloittivat projektin nimeltä ”Supportin Tan Minh single women”.

Tan Minh sijaitsee Vietnamissa, Soc Sonin alueella, joka on aivan Hanoin lentokentän läheisyydessä. Ryhmässä on 184 naista. Ei ole yhtä selitystä, miksi alueella on poikkeuksellisen paljon yksinhuoltajia, meillä jokaisella on oma tarina kerrottavanamme. Voit tutustua muutamiin niistä galleriassa.

Vuonna 1996 asuimme erittäin köyhissä olosuhteissa, jaoimme talomme kanojen kanssa. Sosiaalinen statuksemme ja itsetuntomme oli hyvin heikko. Pääsimme mukaan mikrolainaohjelmaan vuonna 1997. Lainojen avulla hankimme kotieläimiä ja työkaluja.

Devaid järjesti meille maanviljelys- hygienia ja terveyskoulutusta. Ennen kaikkea opimme työskentelemään yhdessä ja sanomaan mielipiteemme ääneen. Kokemusten jakaminen ja vertaistuen saaminen antoi meille uskoa. Hitaasti, mutta vakaasti elinolomme alkoivat kehittyä.

Vuosien ahkeroinnin jälkeen myös sosiaalinen asemamme on parantunut. Enää ei tarvitse pelätä, että joku varastaa kanat kodin ollessa tyhjillään. Osoituksena menestyksestämme saimme vuonna 2006 kunnalta lahjoituksena tontin, jolle rakensimme talkoovoimin kokoontumistilan. Meistä on tullut esimerkkitapaus onnistuneesta kehitysyhteistyöprojektista ja roolimalleja Vietnamin yksinhuoltajanaisille.

Tilanne nyt
Edessämme ovat uudet haasteet. Soc Son teollistuu vauhdilla ja viljelymaa käy vuosi vuodelta pienemmäksi. Tarvitsemme uusia toimeentulonlähteitä ollaksemme varautuneita tulevaisuuteen, jossa maanviljelys ei ole enää mahdollista.

Vastatakseen haasteeseen Ympäristö ja Kehitys tarjosi vuonna 2007 kolmen kuukauden ompelukurssin 15 naiselle, keväällä 2010 liittyi 20 uutta naista ompelijoiden joukkoon. Kurssin jälkeen aloimme valmistamaan Soundly Sleeping Dragon –silkkimakuupusseja, joita Ympäristö ja Kehitys ry maahantuo Suomeen. Olemme valmistaneet reilut 15 000 pussia.

Joulukuussa 2008 perustettiin Tan Minhin yksinhuoltajanaisten tuotanto-osuuskunta. Toivomme löytävämme lisää asiakkaita, jotta saamme yhä enemmän naisia mukaan ompelutoimintaan. Tavoitteenamme on saada tuotanto-osuuskunnallemme Reilun Kaupan sertifiointi. Muut vaatimukset jo täytämme, mutta toimintamme on vielä liian pienimuotoista. Ostamalla tuotteitamme tuet pyrkimyksiämme jatkaa itsenäistä elämää muuttuvista elinoloista huolimatta!